







AQUACULTURE MANAGEMENT

Shellfish Aquaculture Management Advisory Committee (AMAC)	
Meetin	
Locatio	, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
OBJECTIVE - Advice on shellfish aquaculture management Materials 1. Shellfish AMAC Meeting Agenda Distributed: 2. October 4, 2018 Shellfish AMAC Meeting Summary 3. Shellfish AMAC recommendation and response log 4. Precautionary Approach / Framework for Aquaculture Risk Management presentation 5. Aquaculture Act presentation	
AGENDA	
9am	Welcome, Introductions (Facilitator) (5 minutes)
9:10	Overview of Agenda (Facilitator) (5 minutes) Overview of agenda and meeting objectives
9:20	Review Notes and Action Items from Last meeting (Jennifer Mollins) (10 minutes)
9:30	Sector Check-Ins (representative from each of First Nations, ENGOs, Local Government, Industry, and Industry Associations) (5 minutes each, 30 minutes)
10:00	DFO Regional Update (Brenda McCorquodale) (10 minutes)
10:10	Precautionary Approach / Framework for Aquaculture Risk Management (Alistair Struthers) (30 minutes) (will call in) • Update and discussion
10:40	Aquaculture Act (Dean Medeiros) (30 minutes) (will call in) • Update and discussion
11:10	Shellfish Aquaculture Science (Chris Pearce) (1 hour)
12:10 Lunch Break (Lunch not provided – 1h 15min)	
1:25	 Province on BC Update (Myron Roth) (20 minutes) Updates on activities, including Genome BC research and the BC Oyster Recovery
	Fund
1:45	Shellfish Aquaculture Science Discussion (Saul Milne) (30 minutes)
2:15	Baynes Sound / Lambert Channel Forum (Kim Dunn) (10 minutes)
2:25	Debris Action Plan and SF AMAC Working Group on Environmental Performance (Chris Marrie) (30 minutes) • Update and discussion
2:55	Canadian Shellfish Sanitation Program (CSSP) Update (Gabrielle Kosmider) (30 minutes)
3:25	Conservation & Protection Update (Claire Doucette) (20 minutes)
	Compliance priorities and observations
3:45	Summary Roundtable and next meeting date (5 minutes)
	Next meeting: Tentatively November 20, 2019 in Courtenay
	Adjournment





Invited participants:

Facilitator Saul Milne

AMAC members:

Industry Licence-Holders

Keith Reid, Odyssey Shellfish Ltd.
Gordon McLellan, Mac's Oysters
Barry Seeley, Clayoquot Sound Oyster Growers Association
Daniel Rabu, Haida Seafood Products Ltd.
Ed Bereziak, Aphrodite's Garden Oyster Company

J.P. Hastey, Nova Harvest Ltd

Industry Associations

Richard Harry, Aboriginal Aquaculture Association Designated alternate: Marguerite Parker Darlene Winterburn, BC Shellfish Growers Association

First Nations

Vacant seat (West Coast VI)
Vacant seat (North Island)
Vacant seat (Central Coast)
Vacant seat (Coast Salish)
Vacant seat (Interior)
Vacant seat (Haida Nation)

Myron Roth, Government of British Columbia

Conservation and Environmental Non-Governmental Organizations (ENGOs)

Scott Wallace, David Suzuki Foundation Dan Lisch, Friends of Baynes Sound Kimberly Dunn, World Wildlife Fund – Canada

Local Government

Daniel Arbour - Union of British Columbia Municipalities (UBCM) – Association of Vancouver Island and Coastal Communities (AVICC) South Coast Delegate (Electoral Area A, Baynes Sound / Denman & Hornby Islands, Comox Valley Regional District)
Gord Klassen - Union of British Columbia Municipalities (UBCM) –North Central Local Government Association (NCLGA) North Coast Delegate (City of Fort St John)

Ex-officio

DFO

Allison Webb, Director, Aquaculture Management Division
Brenda McCorquodale, A/Regional Manager, Aquaculture Resource Management
Adrienne Paylor, Manager, Aquaculture Environmental Operations
Gabrielle Kosmider, Senior Coordinator, Aquaculture Resource Management
Jennifer Mollins, Senior Coordinator, Aquaculture Resource Management
Chris Marrie, A/Senior Biologist, Aquaculture Environmental Operations
Claire Doucette, Chief, Conservation and Protection
Vanessa Metcalf, Coordinator, Aquaculture Resource Management
Dr. Chris Pearce, Science
Alistair Struthers, Director, National Aquaculture Management
Dean Medeiros, Manager, National Aquaculture Management

Observers:

Richard Sparrow, First Nations Fisheries Council of BC – participating in lieu of First Nations

Update April 11, 2019 Page 2 of 3